Robotic process automation(RPA) Interview Questions and Answers

Q1: What Is Robotic Process Automation(RPA)?

Answer: 

Let’s understand by breaking each word of Robotic Process Automation (RPA)?

Robotic: Robotic means, robot is going to mimic the each user action, i.e. Robot is going to perform the task in a same way as human do. Robot is not a physical entity but the software robots, also called as “Bots” in software industry.

Process: Process is a sequence of meaningful steps to carry out particular task.  
Example: Creating new Bank Account.

Automation: Automating the process defined, no human intervention required.

Q2: What is UiPath Automation?

Answer: 

Uipath is the vendor for the leading automation process of robotics. It actually helps in providing a software platform which will help in an organization like automate business. The main objective of the software robot is to help in the manipulation of the application’s layer of presentation like the way any human will do.

Q3: What Are The Popular RPA Vendors?

Answer: 

Notable RPA software vendors include:

  • Automation Anywhere
  • BlackLine
  • Blue Prism
  • Datamatics
  • EdgeVerve
  • HelpSystems
  • Jacada
  • Kofax
  • NICE
  • Pegasystems
  • UiPath
  • Verint

Q4: What Are The Advantages Of Using Rpa?

Answer: 

  • Revenue is expanded.
  • More product is made available on the Internet.
  • Promote Self-Service options.
  • Present information regarding an issue automatically.
  • Efficiency is increased.

Q5: What is Surface automation in RPA?

Answer: 

Surface automation typically means visual automation using screenshots, image recognition and often also OCR. In other words, you “stay on the surface” as opposed to using application specific APIs and hooks. A well-known open-source tool in this area is Sikuli.

Q6: What Are The Benefits Of RPA?

Answer: 

  1. Cost Savings
  2. Quality, Accurate Work
  3. Enhanced Cycle Time
  4. Employee Empowerment
  5. Simplicity and Flexibility
  6. Better Control
  7. Insights and Analytics

Q7: How to test RPA (robotic process automation) task?

Answer: 

The characteristics of robotic process automation include the following:

• No programming code required

• User friendly

• Not disruptive

Q8 What are RPA Benefits?

Answer: 

  1. Code-less: No need to memorize any syntax. 
  2. Simplicity: Easy to create a process through simple drag and drop.
  3. Scalability: It can be achieved by assigning work to multiple workstations.
  4. Cost saving:  Huge reduction in cost as very minimal workforce is required.
  5. Accuracy: As the tasks are performed by the bots.
  6. Productivity: As it is robotic, productivity will be very high.
  7. Flexibility: Test process is not depend on type of software under test, whether it is web based, desktop application or mobile application.

Q9: What is the life cycle of RPA?

Answer: 

stages in cycle are


  • Analysis
  • Bot Development
  • Testing
  • Deployment and Maintenance